6. Ohjeita ruokailuun
Opsessori Mikkeli
RUOKAILU
1. Valmistautuminen
- Kädet pestään ennen ruokailua.
- Opettaja johdattaa luokan jonossa ruokalaan.
2. Ruokailutapahtuma
- Opettaja ottaa ruoan viimeisenä ja valvoo asiallisen käyttäytymisen
jonotustilanteessa. Tästä poikkeuksena on se, jos opettajan täytyy mennä
välituntivalvontaan heti syönnin jälkeen. Silloin hän ottaa ruoan alkupäässä.
- Opettaja valvoo, että kaikkia aterian osia otetaan.
- Opettaja johdattaa oppilaat pöytiin ja valvoo ruokailun.
- Jos otetaan lisää, otetaan kaikkia lajeja, eikä vain pelkästään esim. lihapullia.
- Lisää otettaessa odotetaan vuoroa. Jos on tilaa, kysytään
kohteliaasti, voiko ottaa välistä. Lisää voi ottaa myös aikuisten linjalta.
- Korostetaan sitä, että "otat itse sen verran kuin syöt, ettei tarvitse
tyhjentää”. Otetaan ainakin lusikallinen, eli kohtuullisesti.
- Kannustetaan hyviin pöytätapoihin ja viihtyisään käyttäytymiseen.
Hyviin pöytätapoihin kuuluu veitsen ja haarukan käyttö.
- Mausteet kuuluvat aikuisten ruokailuun.
3. Ruokailusta poistuminen
- Ruokalasta lähdetään välitunnille heti oman ruokailun päätyttyä.
4. Muuta
- Jos oppilaalla on huomattavia erityisruokavalioita, toivotaan, että kotoa ilmoitetaan heti aamulla keittiölle, kun oppilas on poissa.